Sinds 2006 heb ik vele reizen naar Azië gemaakt. Mijns inziens een geweldig continent waar de mensen nog puur zijn en de natuur ongerept. Het continent bevat vele natuurlijke hulpbronnen en je zou verwachten dat de lokale bevolking daar een graantje van zou meeplukken.

Niets is minder waar zoals we inmiddels weten. Veel landen in Azië hebben de status van een derde wereld land. Mensen leven onder de armoede grens en worden vaak uitgebuit. Ondanks dat veel producten in de wereld in dit continent zijn geproduceerd, is de winstverdeling tussen de grote bedrijven en de lokale bevolking zeer oneerlijk. Deze ontwikkelingen frustreren me al jaren en daar wil ik wat aan gaan doen. Voordat ik in 2010 vertrok naar Azië had ik het doel om mijn eigen duurzame producten te laten ontwerpen door lokale minderheden. Waar dit zou worden, wist ik destijds nog niet.

Ondertussen, na veel opties te hebben bekeken en te hebben afgewogen, ben ik uitgekomen in, Palawan, de Filippijnen. Daar heb de lokale, inheemse stam bezocht, de Tagbanua, en heb ik de hulporganisatie Saragpunta leren kennen. Samen met deze organisatie ben ik lokale, duurzame producten gaan ontwikkelen om de lokale ambachten te stimuleren en de producenten daar ook een eerlijke prijs voor te kunnen teruggeven. Door middel van een officieel samenwerkingsverband hopen Asian Fairness en Saragpunta de levenssituatie van de Tagbanua te verbeteren.

Profiel Saragpunta

Saragpunta is een volkerenorganisatie die fungeert als overkoepelend orgaan van de inheemse, culturele gemeenschappen in de Calamianes, Noord Palawan, gelegen in de Filippijnen. Het bevordert een duurzame leefomgeving voor de Tagbanuas met inbegrip van hun lokale ambachten en houdt zicht op het eco-cultureel toerisme. Saragpunta houdt er ook strikt toezicht op dat alle inheemse producten duurzaam worden geproduceerd. Palawan wordt veelal omschreven als ''last frontier'' van de Filippijnen.

Als reactie op de huidige condities van de inheemse bevolking werd de organisatie Saragpunta geboren om de Tagbanuas op verschillende eilanden te vertegenwoordigen. Het is de officiële federatie van de inheemse bevolkingen van Palawan. Met het doel ze bij te staan met betrekking tot het beschermen en het bevorderen van hun eeuwenoude leefgebied en cultuur. Ook springen zij bij wanneer er sociaal-politieke vraagstukken zijn vanuit de bevolking. Verder ben ik onlangs met Saragpunta en een advocaat langs één van de stammen geweest om daar te bespreken hoe wij ze kunnen ondersteunen met rechtszaken tegen de overheid die beetje bij beetje hun land afpakt.

Saragpunta heeft nu 21 gemeenschappen als leden, gevestigt in drie steden: Coron, Busuanga en Culion. Zij zijn de enige alliantie van de inheemse Tagbanua in Palawan. Kalipunan ng pundasyon ng mga Tagbanua Inc (Saragpunta) is een NGO(niet-gouvernementele organisatie) van de Tagbanua. Geregistreerd onder de ''Securities and Exchange Comission" (SEC) onder registratie nummer A200004486 als een non-profit organisatie.


De Mensen De Producten Het verhaal Home Shop Links Contact Facebook