Alle producten die worden geproduceerd door de Tagbanua stam zijn vervaardigd van lokale duurzame grondstoffen.  Het produceren van deze producten gebeurd al eeuwen en tast de natuurlijke leefomgeving van de Tagbanua leden niet aan. Als geen ander zijn zij zich ervan bewust hoe belangrijk en cruciaal het is om verstandig, zuinig en duurzaam met de beperkte en beschikbare grondstoffen om te gaan.

Veelal wordt er gebruik gemaakt van bamboe (Bambusoideae). Dit is een van de snelst groeiende plantensoorten ter wereld. Reuzenbamboes schieten in tropische landen tot 35 meter uit de grond binnen een half jaar. Bamboe groeit dus snel terug, dit in tegenstelling andere houtsoorten die er soms tot 100 jaar over doen om terug te groeien naar de oorspronkelijke staat.


De zaden die uiteindelijk worden verwerkt tot kettingen


Ook rotan (Calameae) is een veel gebruikte grondstof. Rotan moet niet verward worden met bamboe of riet ook al oogt het soms hetzelfde. Rotan is een slingerplant die wijdverspreid groeit in de Filippijnen en kan met een lengte van 5 a 7 meter per jaar toenemen. De economische waarde van rotan helpt ook mee het regenwoud te beschermen. Het biedt mensen een alternatief voor de houtkap als verdienste; het groeit snel weer aan, is makkelijk te oogsten, vereist simpeler gereedschap en is eenvoudiger te vervoeren. Bovendien heeft rotan juist bomen nodig om te groeien, zodoende zal men minder snel aan het woud zelf komen. Ecologisch én maatschappelijk verantwoord Kortom, rotan is voor zowel de natuur als de lokale bevolking een belangrijk product.

Verder wordt er ook veel gebruik gemaakt van vossenstaart gras (Alopecurus pratensis), kokosnoot en witte mimosa (Leucaena leucocephala). Witte mimosa is een belangrijke en snelgroeiende plant. Het hout van deze plant heeft vele doeleinden, het kan dienen als brandstof, grondstof voor papier, bouwmateriaal voor meubels en andere prachtige producten. De bladeren worden als voedsel voor het vee gebruikt en de kleine bruine glanzende zaden weven ze tot prachtige kettingen. Zo wordt elk onderdeel van de plant efficiënt gebruikt. In de lokale taal worden deze zaden de ‘’Ipil Ipil’’ zaden genoemd. Vanwege het bijzondere karakter van de plant heb ik mijn kettingen, die geproduceerd zijn door de Tagbanua leden, tot de Ipil Ipil ketting gedoopt.


Het bewerken van de zaden tot de uiteindelijke ketting


Het weven van rotan behoort nog steeds tot de traditionele ambachten

De Mensen De Producten Het verhaal Home Shop Links Contact Facebook